Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soustředění Chorvatsko 20.-27.8.2005

1. 9. 2005

Letošní rok jsme se rozhodli pro odvážný krok, uspořádat soustředění našeho Projektu Optimist Brno na moři v Chorvatsku. Plán zněl jasně, děti se budou soustředit na vodě a rodiče se budou soustředit na břehu.

Výprava našich alegorických vozů vyjížděla během pátku večera a noci směr Podstrana, vesnice přilehlé ke Splitu. Měli jsme tam zarezervované apartmány a kromě 2 pokojů byl celý penzion obsazen jachtaři. Celkem nás bylo asi kolem 30 ks, z toho 10 malých jachtařů, 4 trenéři a zbytek doprovod. Penzion byl super, asi tak 10m od vody, jediné co bylo nepříjemné byl obtížný přístup k vodě. Lodě se totiž k vodě museli první den nosit po úzkém schodišti. Pak už ale výbornému jachtingu nebránilo nic v cestě. Děti byly rozděleny do 2 družstev, 4 zkušení jachtaři, (1 z nich už měl i Evropu) patřili do prvního družstva, zbytek v podstatě začátečníci. Obavy, že pro tyto začátečníky budou zkušenosti na moři příliš tvrdým oříškem se ukázali zbytečné. Naopak, děti se v pravidelném větru beze změn velmi dobře orientovaly a měly čas na technické zvládnutí lodě. Jen vlny jim někdy působily problémy, které často končili zuřivostí či řevem. Celkově byl ale trénink na skvělé úrovni, hlavně díky větru, který i přes pro vítr nejméně příznivému datu přicházel jako na zavolanou každý den. První polovina týdne byla jachtařsky velmi plodná, první den foukalo 6-7 m/s, postupně to sláblo přes 4 m/s v polovině týdne, na konci, když jsme balili, už nezafoukalo vůbec. Umožnil-li to vítr, trénink probíhal dvoufázově, dopoledne mezi 9 a 12 hodinou, odpoledne potom od dvou. Dopoledne bylo orientováno spíše na ty mladší, jezdilo se převážně kolem bojek s častými rozjížďkami. Od 2 do 4 se jezdilo také spíše u břehu a potom trenéři vytáhli Evropy a Lasery a jelo se někam dál na moře. Výcvik byl potom orientován hlavně na jízdu na vlnách. Večer probíhala teoretická příprava. Celé soustředění proběhlo v naprosto skvělé atmosféře díky všem zúčastněným bez jakýchkoli problémů. Samozřejmě zbylo nemálo času na koupání, cvakání, různé hry a výlety do okolí.

Soustředění bylo velikým přínosem pro mladé jachtaře a z nadšení jich i jejich rodičů lze usuzovat, že jachting získává nové vášnivé nadšence pro tento krásný sport.

Příští rok bude soustředění určitě zas a problém bude hlavně s výběrem místa, protože se pro velký úspěch určitě naše řady znásobí a penzion nebude kapacitně stačit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář