Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROVOZNÍ ŘÁD TJ. JACHTKLUB BRNO

13. 5. 2009

PROVOZNÍ ŘÁD TJ. JACHTKLUB BRNO 

Provozní řád určuje práva, povinnosti a chování členů TJ. Jachtklub Brno v jeho prostorách, na jeho pozemcích a ve vztahu k jeho majetku. Provozní řád vychází ze Stanov TJ Jachtklub Brno, které jsou závazné a plně je respektuje. Tam, kde je v textu tohoto provozního řádu použito označení klub bez dalšího upřesnění (např. cizí klub), myslí se tím TJ Jachtklub Brno. 

I. Členství v TJ.  Jachtklub Brno

Každý zájemce o členství musí podat písemnou žádost a na základě rozhodnutí výboru vyplní přihlášku, kterou si vyžádá od matrikáře klubu. Po odevzdání přihlášky a zaplacení všech předepsaných poplatků  (viz. platební řád) se stává členem klubu na zkušební dobu jednoho roku a po splnění všech náležitostí se po roce stává řádným členem. U mládeže toto vyřizuje vedoucí lodní třídy. Členské příspěvky se platí u správce klubu nebo na účet klubu poštovní poukázkou, nebo bankovním převodem. Výše členských příspěvků a poplatků je určena Platebním řádem. O zrušení členství rozhoduje člen nebo v případě neplnění povinností, či z jiných závažných důvodů výbor klubu. Zrušení členství se vyřizuje písemnou formou.

II. Práva a povinnosti členů klubu

            Šatny:      Každý člen má nárok na bezplatné užívání 1 šatnové skřínky (do vyčerpání kapacity šaten). V případě zájmu může být členovi  přidělena další skřínka a to za poplatek stanovený platebním řádem. Skřínky, bedny a další rozměrné předměty musí být označeny jménem majitele. Neoznačené věci budou odstraněny. Při ukončení členství je dotyčný povinen skřínky vyklidit a všechen materiál odstranit z areálu YC ve lhůtě jednoho měsíce.Po této lhůtě budou skřínky vyklizeny a ostatní věci odstraněny bez náhrady. 

            Zařízení a vybavení klubu: Zařízení a vybavení klubu může každý člen využívat pro svou sportovní nebo rekreační činnost. Speciální vybavení (jeřáb, svářečka a pod.) může používat se souhlasem správce nebo výboru klubu, má-li k tomu příslušná oprávnění a schopnosti. Jeřáby mohou být použity  ke spuštění či vytažení lodě i nečlenovi YC. S jeřáby mohou manipulovat jen osoby oprávněné a výborem klubu pověřené. 

            Opravy lodí: Členové mají možnost opravovat v prostorách klubu své sportovní vybavení související s činností klubu avšak s respektováním  zpřísněných ekologických podmínek. Dlouhodobé (více než jeden den) opravy mohou v dílnách členové provádět po dohodě se správcem nebo výborem klubu, za stanovených podmínek (viz platební řád). Dlouhodobý pronájem dílny (např. pro stavbu lodě) může být členovi umožněn na základě jeho písemné žádosti podané výboru klubu. V žádosti musí být uvedena doba pronájmu. V žádném případě nemůže být areál klubu využíván bez předchozího souhlasu výboru (a řádně uzavřené smlouvy) k soukromé podnikatelské činnosti.

 

            Lodě: Na základě písemné žádosti a se souhlasem výboru klubu může mít člen na pozemku klubu umístěnu  loď za poplatek stanovený platebním řádem. Jakákoliv další plavidla, bedny a podobně, taktéž po předchozím písemném souhlasu výboru YC.  

            Klubovní vesličky: Malá klubovní veslička může být používána při: 1. tréninku závodníků

             2. pro záchrannou činnost.  

            Velká klubovní veslička může být používána pro přesun k lodím, zakotvených v kotvišti YC a pro manipulaci s rumpálem. Při jiném použití musí být vyžádán souhlas správce, nebo výboru YC.  

            Šatnové buňky: O přidělení šatnové buňky může požádat každý člen klubu. Žádost o buňku na příslušný rok se podává písemně v průběhu měsíce ledna. Buňka č.1 je určena pro služební účely a slouží jako kancelář výboru a při závodech jako kancelář závodní komise a nepronajímá se. Poplatek za pronájem šatnové buňky  je stanoven Platebním řádem, při krátkodobém pronájmu individuální dohodou s výborem klubu. Pronajaté šatnové buňky musí být udržovány  v dobrém stavu. Úklid a běžnou údržbu provádí nájemce sám. 

            Návštěvy: Každý člen si může do prostor klubu pozvat své hosty. Návštěvu oznámí správci klubu. Přítomnost rodičů v areálu  YC při trénincích nebo závodech je žádoucí. Svoji přítomnost však musí ohlásit správci klubu nebo vedoucímu lodní třídy ve které dítě závodí. Za tuto návštěvu odpovídá vedoucí lodní třídy příslušného závodníka. Za hosta odpovídá člen, který jej přivedl. Hosté nemají bez člena přístup do  areálu YC, do loděnic a šaten pouze v doprovodu člena YC. 

            Klubovny: Klubovna ve správní budově je k dispozici členům v pracovní době správce.Klubovna v staré loděnici je normálně uzavřena. Při zájmu členů o její použití požádá odpovědný člen starší 18 let správce o vydání klíčů, a zodpovídá za to že klubovna bude předána spolu s klíči v takovém stavu jak ji převzal (tj. uklízena a s úplným inventářem) nejpozději druhý den. 

            Jeřáby a motorové čluny    S jeřáby a s motorovými čluny mohou zacházet jen osoby oprávněné a které mají k tomu i pověření výboru klubu. Informace podá předseda klubu, správce či pověřená osoba.

 

            III. Zakázané činnosti 
             

            Mládež: Mládeži do 15 let bez doprovodu rodičů, nebo jiné zodpovědné osoby je přístup na klub zakázán.  

            Psi a jiná zvířata: Majitel zvířete je povinen dbát na to, aby areál klubu nebyl znečištěn exkrementy a nebyly ohroženy osoby a majetek.  

            Opravy: V areálu klubu je zakázáno opravovat motorová vozidla, zejména pak provádět výměnu olejových náplní a doplňovat pohonné hmoty.  

            Hospodářská činnost: V dílnách klubu je zakázáno provádění jakékoliv hospodářské činnosti za účelem zisku. Výjimku tvoří pronajaté dílny. na jejích provoz jsou uzavřeny řádné hospodářské smlouvy. 

            Rybolov: Podél celého břehu klubu platí zákaz rybolovu. 
             

            Vjezd automobilů: Automobily mohou vjet na pozemek klubu pouze pro účely stavebních prací, úklidu klubu a pro naložení a vyložení lodí. Karavany, obytná auta jen s písemným povolením výboru YC.  

            Plavba lodí: Bez dozoru vedoucího lodní třídy nebo trenéra nebo zodpovědného zástupce a příslušného zabezpečení nesmí závodník z řad mládeže vyplout na vodu. 

            Mola: Není dovoleno dlouhodobě boční vyvazování lodí u mol. To blokuje jejich použití pro přistávání lodí. Je přísně zakázáno vyvazovat lodi u mola s motorovým člunem tak aby bylo bráněno volnému výjezdu tohoto člunu. Člen, který toto ustanovení poruší bude předvolán před výbor a bude mu udělen trest.

            Mola slouží především pro přistávání lodí. Není dovoleno je nadměrně zatěžovat soustředěním mnoha osob na jednom místě. Při závodech platí při přistávání lodí zákaz koupání z mol. 

            Lodě v loděnici: Lodě v loděnici mohou být umístěny jen na vyhrazených místech a nesmí být umístěny dlouhodobě v loděnici na transportních vozících sloužících k transportu lodí za autem (max. dva dny). Lodě, takeláž, slipy a transportní vozíky musí být označeny jménem majitele(držitele). 

            Transportní vozíky: Transportní vozíky musí být označeny jménem majitele a ukládány na tomu vyhrazeném místě.  
             

            IV. Všeobecná ustanovení 

            Provozní doba klubu: Do areálu YC mají dospělí členové vstup neomezený vzhledem k držbě klíče od vstupu a WC. Správce má pracovní dobu středa a čtvrtek od 15 do 20 hod. V pátek od 14 do 20hod. Sobota a neděle a svátky od 8 do 20.hod. Pondělí a úterý má správce náhradní volno za víkend. Přístup do loděnic šaten a dílny mimo pracovní dobu správce nutno domluvit se správcem, případně s výborem YC.  

            Klíče: Klíče od všech prostor klubu jsou k dispozici u správce, který rozhoduje (na základě pokynů udělených mu výborem klubu) o jejich případném zapůjčení.  V případě neshod je nutno se obrátit na předsedu klubu. 

            Brigádnické hodiny: O práci pro splnění brigádnické povinnosti se zájemci mohou hlásit u správce klubu nebo u osoby pověřené výborem klubu. O speciální práce vyžadující zvláštní znalosti se mohou přihlásit u technika výboru klubu. Brigádnický lístek s odpracovanými hodinami je platný pouze za předpokladu, že je podepsán buďto členem výboru klubu nebo správcem nebo osobou výborem klubu k tomu pověřenou. Přidělování práce se provádí dle její naléhavosti. Brigádnické hodiny lze připsat při vystavení lístku ve prospěch jiného člena. 

            Závody: V době konání závodů je veškerá činnost klubu zaměřena na hladký průběh závodu a opatření přijata za účelem zajištění závodu mají prioritu. Jedná se zejména o použití:

            -motorového člunu,

            -vesličky,

            -místního rozhlasu,

            -kluboven,

            -dílny,

            -skladu,

            a další. Bezpodmínečně musí být uvolněn betonový prostor pro spouštění a vytažení lodí. U plovoucích mol nesmí kotvit lodě, které nejsou v závodě. 
             

            V. Závěr

V rámci TJ Jachtklub Brno je sdružena skupina lidí, jejíž každý člen se dobrovolně přihlásil ke stanovám klubu a rozhodl se, že se jimi z vlastní vůle bude řídit. Proto se předpokládá dobrovolné a úplné plnění všech povinností a také takové chování, které neobtěžuje ostatní u umožňuje všem členům věnovat se při využití svého volného času ať už rekreačnímu nebo sportovnímu jachtingu. Účelem tohoto provozního řádu je seznámit členy klubu s obecně platnými zásadami, které vyplývají z provozu klubu. Provozní řád ale nemůže postihnout všechny situace, které mohou nastat. Věříme však ve vzájemnou ohleduplnost a také v to, že vždy společně najdeme řešení problémů každého člena, především však ve prospěch našeho klubu. 
 
 
 

Tento provozní řád byl navržen k výroční valné hromadě

konané dne 25.3.2009 
 
 

Zpracoval Jančálek Petr